BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM......

15 December 2011

WANITA BERTUDUNG BONGGOL UNTA

heboh nak berbonggol.. ape yang nak ditonjonkan agaknye tah...
Akhir-akhir ini kita lihat ramai wanita yang bertudung dan menutup aurat. Alhamdulilah! sebab banyak yang sudah tahu menutup aurat. Tapi juga dengan fesyen terkini yang katanya mengikut pemakaian tudung dari wanita di negara timur tengah. Betul ke? Lagak dan gaya wanita yang memakai tudung bonggol unta kebanyakan nampak anggun sedikit canggih dari wanita yang bertudung biasa. Nak ditanya apakah fesyen ini pada wanita... memang tren ke skang ?? nak tinggi tinggi lagi.. haha..


ULASAN:

haram memakai tudung seperti berbonngol unta..dan mereka juga dianatara ahli neraka sbgai mana hadith

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

serta hadith

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

No comments:

Post a Comment